onsdag 20 mars 2013

Garam Masala, tror jag tralla la

Indisk gryta

Hos min syster på Södermalm i Stockholm ligger en Indisk restaurang som har så fantastiskt god mat!  Så snart jag kom hem började jag försöka luska ut receptet och
jag tycker mig vara ganska nära nu!!

Ingredienser:

2 kycklingfiléer i portionsstorlek
1 burk krämig kokosmjölk
1 dl vatten eller grädde, beroende på hur fet du vill ha den
1 morot
1 gul lök
2 msk farinsocker
1-2 vitlöksklyftor
1 tsk sambal oelek
1 msk curry, ½ msk paprika, ½ msk spiskummin
2 cm riven färsk ingefära
1 dl cashewnötter
½ burk tomatkross
saften av en halv lime
1 buljongtärning
smör till stekning

Gör så här
1. Skiva kycklingfiléerna. Skala och grovriv en morot.
2. Skala och finhacka en gul lök, skala och riv den färska ingefäran och en vitlöksklyfta på rivjärnet.
3. Smält smör, gärna i en stekgryta och bryn filéerna försiktigt, men låt dem bli genomstekta, häll på kryddorna, tillsätt lök, vitlök och morot.
4.  Sänk temperaturen. Slå på kokosmjölken, tomatkross, vatten, tillsätt ingefära och sambal oelek,  farinsocker och limesaft . Vispa ihop. Låt puttra i fem minuter utan lock.
5.  Sjud anrättningen tills såsen antar en krämig konsistens, 5-10 minuter.
6. Tillsätt nötterna allra sist.

Indiska Naanbröd

25 g jäst
2 dl mjölk, 37°
7,5 dl vetemjöl
1 ägg
1 dl naturell yoghurt, 3 %
2 msk olja
1 tsk salt
0,5 tsk bakpulver

Örtolja;
2 dl olivolja
2 pressade vitlöksklyftor
finhackad koriander eller thaibasilika
2 krm salt

Gör såhär:
1.      Rör ut jästen med den ljumma mjölken. Lägg mjölet i en skål eller köksmaskin. Vispa upp ägget lätt i en annan skål och blanda väl med yoghurt, olja, salt, bakpulver, jäst- och mjölkblandning.
2.      Häll blandningen över mjölet och knåda 5 minuter för hand eller 2 minuter i maskin tills degen är mjuk och smidig. 
3.  Täck över skålen med en fuktig handduk och låt jäsa cirka 1 timme.
4.      Sätt ugnen på grill på 275 grader.
5. Sätt på alla plattor på medelvärme och lägg upp en plåt på plattorna.
6. Knåda degen ett par minuter och dela den i sex delar.
7. Gör runda frallor av varje deg och kava dem ca ½ cm tjockt.
8. Lägg två - tre kakor på varje varm plåt.
9.      Låt kakorna jäsa 5 minuter.
10. Grädda kakorna 2-3 minuter, tills bröden fått bruna fläckar och bubblat sig lite.
11. Ta ut bröden; lägg dem i en fuktig handduk och pensla dem med vitlöksoljan!

Klart!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar