fredag 22 mars 2013

Libanesisk tallrik!!

Libanesisk tallrik


 
  1. Koka upp 6 dl vatten och en hönsbuljongstärning. 
  2. Tillsätt 5 dl couscous, tag bort kastrullen från plattan och låt det stå och dra tills allt vatten är borta.
  3. Häll couscousen i en vacker skål!
  4. Pressa i saften av 3 citroner, man kan ta mindre om man vill, eller mer, blanda i couscousen.Finhacka 500g bladperilja och en stor näve mynta.
  5. Hacka en rödlök i fina tärningar. Skär tre tomater i fina tärningar. Blanda i allt.
  6. Tillsätt nu tre pressade vitlöksklyftor, 1dl olivolja, blanda väl. Krydda med cayennpeppar och en aning salt.
  7. Låt den vila i kylskåp i ca en halvtimma. Blir godare.

Hoummus 

1 burk kokta kikärter
½ dl gräddfil
2  vitlöksklyftor
2 ½ msk pressad citron
½  dl olivolja
1 1 tsk spiskummin
½ krm salt
 

Lägg alla ingredienser utom vitlöken i en matberedare och mixa det till en slät smet. Pressa sedan i vitlöksklyftan och smaka av.

 

Pitabröd:

Ingredienser

3 dl vatten

½ pkt jäst

1 msk olivolja

1 msk socker

½ msk salt

4 dl vetemjöl+ 4 dl vetemjöl special

25 bullar
1. Blanda vatten, jäst, olivolja och salt i en bunke. Tillsätt vetemjöl och arbeta till degen blir seg och blank och släpper bunkens kanter. Låt jäsa ca 30 min.
2. Tag upp degen på ett mjölat bakbord och forma till en rulle, dela den i 24 delar och forma varje del till en centimetertjocka runda kakor. Låt jäsa under handduk på en plåt ca 20 minuter.
3. Sätt på ugnen på 275 grader, gärna på startfunktionen.


4. Grädda dem i den varma ugnen i ca 3-5 minuter.(Chockvärmen gör att de panikjäser till puffiga ihåliga bröd.)
5. Låt bröden svalna under en fuktad handduk.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar