söndag 20 april 2014

Var dag är en fest!

Krämig fläskfilégryta 

 

Ingredienser 

 400 g fläskfilé
 1 gul lök, finhackad
 1 riven morot
3 pressade vitlöksklyftor
2 msk citronjuice+ skal från ½ citron
½ msk farinsocker
5 champinjoner
2 dl vispgrädde
 1 burk hela tomater
2 buljongtärningar, smulade
1 msk färsk hackad timjan
1 msk färsk hackad rosmarin
1 dl parmesan att hyvla över…

 Gör så här 

1. Skär fläskfilén i långsmala strimlor, cirka 1/2 centimeter tjocka.
 2. Värm upp en stor gryta, lägg i smör och låt det bli brynt. Lägg i bitar av fläskfilé och bryn dem hastigt på stark värme. Salta och peppra lätt!
 3. Skala och hacka löken. Skala och riv moroten, kvarta champinjonerna. Fräs lök, svamp och morötter tillsammans med köttet på låg temperatur i ca 4 minuter. Pressa i vitlöken.
 4. Tillsätt tomatkross, farinsocker, och citron+skal, rör om och fräs ytterligare en liten stund.
5. Tillsätt buljongtärningar, grädden och kryddor; låt småkoka.
6. Före servering kan du hyvla över parmesan.
7. Servera nykokt pasta eller ugnsrostad potatis.

Kycklingsoppa är alltid rätt!

Kycklingsoppa med sting! 

Visst är det ljuvligt gott att sitta ute och äta sin soppa!! Om barnen får välja sitter de helst i den kalla februariluften på verandan och har sin rykande soppa i en kopp!! 
Just denna soppa är en vinnare!! Så god!! 

 Detta behövs

 1 dl penne-pasta
1 kycklingfilé
2 morötter
 1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 liter vatten
 3 buljongtärningar (höns)
½ dl apelsinjuice
1/2 msk curry
3 krm kajennpeppar
1/2 msk paprikakrydda
1 msk olivolja
Ev 1 dl grädde för att lena soppan lite!

 Gör så här 

 1. Skala och riv morötterna.
 2. Skala och finhacka löken.
 3. Skiva kycklingfilén på ett särskilt plastskärbräde och skär sedan kuber; 1x1 cm.
 4. Häll upp oljan i en stor kastrull.
5. Fräs löken på svag värme och strö över curryn, paprikapulvret och något kryddmått salt.
6. Tillsätt kycklingfilébitarna och stek på låg temp. i ca fem minuter.
7. Pressa över vitlöken och tillsätt kajennpeppar.
8. Häll på vatten och smula ned buljongtärningarna.
9. Tillsätt de rivna morötterna.
10. Häll på apelsinjuicen.
11. Tillsätt nu i pastan och låt soppan koka i ca 15 minuter.
12. Nu kan du om du vill klicka i créme fraiche eller slå på en skvätt grädde! Men den är godast som den är tycker jag!!